ZGODOVINA IN NARAVNO OKOLJE KOSTELA

Kostel

01:00 h
1 km
Ekspedicija
Zunanja
15
 Število zanimivosti
300
 Število točk
Spoznaj zanimivo zgodovino skrivnostnega gradu Kostel in ob tem uživaj ob čudovitih pogledih na neokrnjeno naravo ob reki Kolpi. 

Zgodovina gradu sega v leto 1200, ko je na koničasti skali skoraj 200 m nad Klpo zrasel prvi obrambni stolp, imenovan tudi bergfried. V pisnij virih je bil grad prvič omenjen leta 1336 kot "castrum Graffenwarth", kar pomeni grofovska straža. Zanimivo je, da je 1336 tudi današnja poštna številka Občine Kostel.

Poimenovanje gradu Kostel izvira iz latinske besede ''castellum'', kar pomeni trdnjava oziroma zatočišče. Grad je bil namreč prvotno namenjen obrambi, v njem pa je prebivala vojska in oskrbnik. Najpomembnejšo obrambno vlogo je imel v času turških vpadov v 15. in 16. stoletju, ko je bil tudi v sistemu kresišč, ki so služila za hitro obveščanje o bližajoči se turški nevarnosti.

Kostel, zemljepisno razgibana in v etnografskem pogledu zanimiva pokrajina leži na jugovzhodni meji Slovenije ob mejni reki Kolpi. Kostel obsega 5.667 hektarjev in ima okoli 700 prebivalcev.

Kostel je dežela kamenja in vode. Prostrani in ponekod nedotaknjeni gozdovi skrivajo številne potoke in slapove, najbolj znan med njimi je slap Nežica ob glavni cesti Kočevje - Petrina, le ovinek pred polnilnico vode Costella. Pokrajina ob mejni reki Kolpi skriva številne jamske sisteme ter navdušuje s svojo biotsko pestrostjo in nudi številne možnosti rekreacije - urejen planinske poti, kolesarjenje, raftanje po Kolpi in številne druge. 

Grad Kostel z naseljem najstarejši in najpomembnejši kulturno zgodovinski spomenik in od svojega ponovnega odprtja za javnost spomladi leta 2018 tudi ena najbolj turističnih točk Kostela. Z najvišje točke gradu, kjer se je nakoč nahajala grajska kapela, se odpira čudovit pogled na reko Kolpo, okoliške vrhove in z gozdom porasla pobočja s posameznimi vasicami. Grajski kompleks je drugi največji grajski kompleks na slovenskem in edini v Sloveniji, ki ima znotraj grajskega obzidja še živeče naselje. Na grajskem kompleksu za obzidjem, ki ga delno še vedno lahko vidimo, se nahaja tudi cerkev Sv. treh kraljev z gotsko zasnovo.

Grad z bogato zgodovino, stalnimi in občasnimi razstavami ter čudovitimi razgledi na okoliško pokrajino ter Hrvaško je za obiskovalce odprt od konca aprila do konca oktobra vsak vikend in med prazniki od 11. do 18. ure (septembra do 17. in oktobra do 16. ure).
PRENESI  MISIJO