Ogljikovi hidrati

Ljubljana Vižmarje

00:45 h
1.2 km
Raziskovanje
Zunanja
10
 Število zanimivosti
200
 Število točk

Spoznali boste vsebine učnega sklopa Ogljikovi hidrati. Začnete pred šolskimi vhodnimi vrati, ki so narejena iz lesa in začnete s sprehodom v okolico šole.

Progam vas vodi preko 10 postaj, kjer s pomočjo dreves in drugih točk v okolici šole spoznavate, kako ogljikovi hidrati v naravi  nastajajo (fotosinteza - glukoza), se premaknete do šolske kuhinje, kjer spoznate še druge ogljikove hidrate (laktozo, saharozo,), pot nadaljujete do koruznega polja, kjer se spoznate s škrobom. Vrnete s v bližino šole, kjer na naslednji točki izvedete poskus dokazovanja škroba. Nadaljujete v smeri šolske telovadnice, kjer jvas čaka naloga o tem, od kje celicam energija za mišično delo (celično dihanje, glikogen). Po navodilih se premaknete do šolske knjižnice, pred katero je tudi šolski vrt in iščete podobnosti med vrtnimi rastlinami in knjigo (celuloza). Sprehodite se do najbližjega soseda s sadnimi drevesi in poiščete povezavo s sladkorji (glukoza, fruktoza). Vrnete se v šolsko jedilnico, kjer sledijo naloge, o spremembi glukoze v etanol (alkoholno vrenje ali fermentacija). Misijo končate v učilnici kemije, kjer sestavite kroglični model glukoze.

Misija je načrtovana medpredmetno, povezuje kemijo z biologijo, gospodinjstvom in športno vzgojo, pa tudi z naravoslovjem, saj učenci prepoznate posamezne drevesne vrste.

Naloge se vežejo na teme iz življenja.

Vključujejo preprost eksperimentalni pristop, ki ne zahteva veliko eksperimentalnih spretnosti, zato je izvedba dokazovanja škroba po navodilih enostavna.

Vključena je metoda sestavljanja modela, da se udeleženci iz virtualnih modelov prestavite v resnični svet, ki ga lahko otipamo in zaznavamo 3D.

 

PRENESI  MISIJO