Obranimo Metliko

Metlika

02:00 h
3 km
Raziskovanje
Zunanja
17
 Število zanimivosti
340
 Število točk
Novo foro, Novi trg, Möettling, da, veliko je bilo imen za današnjo Metliko, ki se je kot tržno naselje, v zavetju gradu, pričelo razvijati v 13. stoletju. Znameniti polihistor, ki je živel v drugi polovici 17. stoletja je takratno stanje mesta opisal takole: "leži pod uskoškimi gorami, povsem blizu Kolpe. Tale reka Kolpa ni namreč oddaljena niti četrt ure: Iz ene strani: Iz ene strani ima torej zelo visoko uskoško hribovje, preko katerega teče cesta iz Novega mesta. Kljub temu, da je zelo kamnita je rodovitna in rodi tako žito kot tudi vsakovrstno zelenjavo in vino. Na drugi strani ima to isto mesto Metlika lepa ravna polja in čisto ravnico, ki je prav tako rodovitna."
"V istem mestu je fara, ki nosi naslov proštije ... Poleg tega se nahaja v mestu tudi nemška hiša ali komenda, reda Marijinih nemških vitezov in tukaj je leta 1585 komtur nemškega reda, gospod Marquat von Egkh izgnal evangeličanske pridigarje ... Znotraj mesta Metlika leži tudi grad, ki je bil nekdaj imenitno gospostvo, zdaj pa je povsem blizu propada in je skoraj uničen, da je v njem komajda še mogoče bivati."
V letu 1408 so Turki vdrli v Slovensko marko, okoli Metlike so vse izropali in poklali, tiste, ki so jim prihranili morilsko sabljo pa so ujete odpeljali stran ter vse v dimu poslali proti nebesom ... Pogosti turški vpadi zaradi katerih je bil Novi Trg povsem uničen so poleg kuge in požarov tole mesto Metlika spravili v veliko revščino iz katere se še do dandanes ni mogla Vzdigniti."  Janez Vajkard Valvasor: Slava Vojvodine Kranjske, 1689 (prevod Janez Weiss)
IZHODIŠČE IN PRVA ZNAMENITOST SE NAHAJA NA NOTRANJEM DVORIŠČU METLIŠKEGA GRADU. V PRIMERU, DA SI OSVOJIL ZNAČKO, JO LAHKO DOBIŠ TUDI V OBLIKI PRIPONKE. POIŠČI JO V ENI IZMED HIŠ NASPROTI SVETE TROJICE.
PRENESI  MISIJO