Celeia - vodnik po arheoloških antičnih ostankih

Celje

02:00 h
2 km
Raziskovanje
Zunanja
10
 Število zanimivosti
200
 Število točk
Rimska Celeja s polnim imenom Municipium Claudium Celeia se je razvila iz naselbine Tavriskov na Miklavškem hribu. Opidum Keleia, kot se je takrat imenovala, je bila del Noriškega kraljestva. Že pred rimsko zasedbo se je ponašala s kovnico denarja. Rimski vpliv je postajal vse močnejši in leta 15. pr. Kr. je sledila mirna priključitev kraljestva k Rimskemu cesarstvu. V letih vladavine cesarja Klavdija (41-54 po Kr.) je Norik postal rimska provinca, Celeja pa je dobila status samostojnega mesta (municipij). Staro, keltsko prebivalstvo je sobivalo z Rimljani. Vse to se odraža v načinu življenja, verovanju, kulturi ... Celeja je slovela po razkošnih javnih stavbah, kolonadah, kopališčih, čudovitih marmornatih kipih in številnih svetiščih. Nemirni dogodki v 4. stoletju so meščane prisilili h gradnji obzidja. Vpadi Gotov, vdor Alarika v Italijo in pustošenje strašnega Atile so Celejo izčrpali. Antično mesto je propadlo. Ostali pa so artefakti, ki pričajo o nekdanjem življenju.

Množica marmornatih ostankov, ki so preživeli burna tisočletja, nam pomagajo razumeti, zakaj so Celejo v srednjem veku poimenovali Troia secunda.

Pot nas bo torej vodila po celjskih ulicah in trgih, prečkali bomo reko Savinjo, se povzpeli nad park in občudovali biser ob Savinji ter tako spoznali arheološke ostanke, ki so na ogled na mestu odkritja.

Pa začnimo ...

Vir: Žerič, D., Celeia, Cilli, Celje. Pokrajinski muzej Celje, 2011
PRENESI  MISIJO